Recept

De streekmarkt van 3 september staat in het teken van Pompoenen.
Volop pompoenen, kalebassen en op de markt wordt pompoenen-soep gemaakt.

Recept van de pompoenensoep:

Ingrediënten:

1 pompoen, 1 of 2 winterwortelen, halve tot hele paprika, een flinke ui en een teentje knoflook (hoeveelheid groente is afhankelijk van de grootte van de pompoen), 2 á 3 groentebouillontabletten, 500-1000 ml water, peterselie, peper, kerrie, evt. zout, wat bloem voor te binden, evt. wat crème fraiche.

Bereidingswijze:

Was de pompoen, evt. dun schillen (hoeft niet) en haal de pitten eruit. Snijd het vruchtvlees in niet te grote stukken. Was de groentes en snijd ze in niet te kleine stukken. Zet de pompoen met de wortelen in een pan met water op en laat een half uurtje koken. Pureer de groentemassa dan met een staafmixer of in de keukenmachine.

Ui en knoflook even aanbakken in de soeppan en wat bloem toevoegen. De puree erbij doen en dan kunt U goed zien hoe dik het is geworden en hoeveel water er nog bij moet. Op die manier ook het aantal bouillonblokjes aanpassen.

Meng de puree en het water goed, breng nog even aan de kook en voeg dan de bouillontabletten, stukjes paprika en kruiderijen naar smaak toe. Mocht de soep wat te scherp zijn dan kunt U dat afzwakken met een beetje crème fraiche.

 

 

     Berkoper Brinkbrok

Vers van de pers, of beter gezegd: Vers uit de oven….
Een nieuw streekproduct werd gelanceerd op de eerste Friese Streekmarkt van dit jaar.
Nieuwsgierig wat voor lekkers dit nu is? Gewoon komen kijken op de streekmarkt, proeven, kopen en GENIETEN!
 
Recepten:
 
Truffels fan tsiis en roggebrea / Truffels van kaas en roggebrood
 
Lolly fan Fryske droege woarst met moster /
          Lolly van Friese droge worst met mosterd
 
De tsiistosty mei droege woarst / De kaastosti met droge worst
 
Fryske sûkerbôle sandwich
 
Griekse salade met Zeedijkster Festa
 
Spruitjes maar dan net even anders...