Verslag van de streekmarkten gehouden in 2011

De Friese Streekmarkten van 2011 zijn voorbij. We kunnen terugkijken op een geslaagd seizoen, vooral de markt in augustus (gedurende de Open Stal) bracht veel publiek op de been. De markten hadden dit jaar allemaal een speciaal thema passend bij de tijd van het jaar. Zo is SC Heerenveen-mascotte Hero op bezoek geweest om de eerste Wâldgieltsjes uit te reiken en zijn er hapjes gemaakt, is er pompoenensoep gekookt en hadden we de laatste markt een presentatie van een liedjes-CD voor kinderen. We merken inmiddels ook dat een vaste klantenkring de weg naar de Friese Streekmarkt heeft gevonden.

Inmiddels is er geëvalueerd en kunnen we plannen gaan maken voor 2012! De data zijn vastgesteld en we kunnen u melden dat er in 2012 een streekmarkt bij komt. Gedurende de Open Stal-periode (27 juli t/m 26 augustus) zal er op 18 augustus een extra vakantiestreekmarkt worden georganiseerd. De markten zullen wederom van 10:00 uur – 16:00 uur worden gehouden op het pleintje in het centrum van Oldeberkoop. Nicoline Hooijmans van De Hooimadam heeft besloten dit jaar niet terug te komen, dit vinden we uiteraard erg jammer. Inmiddels zijn er al gesprekken gaande met mogelijke nieuwe standhouders. En we kunnen u ook melden dat Beeldend Oldeberkoop dit jaar op de streekmarkten aanwezig zal zijn. Beeldend Oldeberkoop wordt gevormd door een aantal inwoners uit Oldeberkoop die zich met diverse kunstuitingen bezig houden en dat ons ook zullen laten zien tijdens de streekmarkten.

 

 

Veel kinderpret op laatste Friese Streekmarkt van dit seizoen

Zaterdag 1 oktober was de laatste Friese Streekmarkt van dit seizoen. Dat veel mensen deze gelegenheid nog even wilden benutten, bleek uit de vele bezoekers die op deze warme nazomerdag naar Oldeberkoop kwamen.

Het was deze dag vooral veel kinderpret op de Streekmarkt. Herma Egberts van Uitgeverij Klare Kijk reikte het eerste exemplaar van de liedjes-CD van de belevenissen van Mus en Fret uit aan Jelke Nijboer, directeur van o.b.s. De Tjongeling uit Oldeberkoop. De belevenissen van Mus en Fret is een kinderboekje voor kinderen van 0 tot 7 jaar wat in maart verschenen is. En de korte verhaaltjes zijn nu als liedjes uitgebracht op een CD. De CD is ingezongen door Carolien Hunneman die gisteren ook live op de Streekmarkt aanwezig was om de liedjes ten gehore te brengen.

De organisatie van de Friese Streekmarkt kan terugkijken op een geslaagd seizoen. Ondanks de wisselvallige weersomstandigheden dit jaar was het met iedere streekmarkt toch weer goed weer en scheen de zon volop. Mensen kwamen van heinde en ver om hun koopwaar in te slaan. De Friese Streekmarkt zal in 2012 dan ook zeker terugkomen, zodra hier meer over bekend is zullen wij u dat laten weten.
 

Pompoenensoep op Friese Streekmarkt

De Friese Streekmarkt van september stond afgelopen zaterdag in het teken van de pompoenen. Helaas was het aanbod door de slechte weersomstandigheden van de afgelopen weken niet zo heel groot. Maar er waren in ieder geval voldoende om het publiek te laten zien hoe Pompoenensoep gemaakt wordt. Men kon ter plaatse een overheerlijke kop nuttigen, maar het was ook mogelijk om alle ingrediënten tezamen met het recept te kopen om de soep thuis te maken. Voor wie er erg nieuwsgierig is wat er nu eigenlijk allemaal in een Pompoensoep gaat, het recept staat ook op deze website.

De volgende streekmarkt is op zaterdag 1 oktober a.s. van 10:00 – 16:00 uur op het pleintje in het centrum van het dorp. Dit is alweer de laatste voor dit seizoen, dus bent u er dit jaar nog niet geweest dan is dit uw kans! Deze streekmarkt staat in het teken van de oogstmaand.

 

Druk bezochte Friese Streekmarkt

Het was zaterdag 6 augustus behoorlijk druk op de Friese Streekmarkt in Oldeberkoop. Er was dan ook veel te kijken en te proeven! Naast het bekende assortiment zoals kaas, vis, worst, aardappelen honing, planten, eieren en zacht fruit waren er ook weer enkele nieuwe producten zoals zonnebloemen en cosmetica gemaakt uit eigen kruidentuin.

Wijnand en Marjan Verschuur en hun kinderen lieten zien hoe je met de verschillende streekproducten leuke kleine, maar vooral ook lekkere hapjes kunnen maken. Bij Homemade Chocolate Mooi werden aardbeien gedompeld in de chocolade. Voor de kinderen was er een leuke fotospeurtocht die begon en eindigde bij de kraam van Imkerij de Delleburen waar de kinderen een kaarsje van bijenwas mochten rollen.

Het mooie weer en de kunst- en kijkroute Open Stal trok veel extra publiek naar Oldeberkoop. De standhouders kunnen dan ook terugkijken op een zeer geslaagde markt! De volgende streekmarkt is op zaterdag 3 september a.s. van 10:00 – 16:00 uur op het pleintje in het centrum van het dorp.

 

Friese Streekmarkt decor voor eerste Wâldgieltsjes van het seizoen!

Zaterdag 6 augustus was het extra druk op de Friese Streekmarkt in Oldeberkoop. Deze stond in het teken van de eerste Wâldgieltsjes van het seizoen. Om 10:00 uur arriveerde de Skollbus van Coulant Touring met aan boord Heero, de mascotte van SC Heerenveen, die vervolgens aan alle standhouders van de Friese Streekmarkt een kilootje Wâldgieltsjes overhandigde.
 

Het Wâldgieltsje is een kleine ronde aardappel met een gele schil die zeer gewaardeerd om zijn smaak en die vroeg in het seizoen geoogst wordt. De familie Wilman uit Engwierum, teler van het Wâldgieltsje, is één van de standhouders op de Friese Streekmarkt.

Het thema van de Streekmarkt van zaterdag 2 juli was Oldeberkoop toen en nu. Het nu stond helemaal in het teken van het Wâldgieltsje. En voor het Oldeberkoop van toen was deze keer het Dorpsarchief van Oldeberkoop te gast. Zij hadden een aantal foto’s mee van bijzondere locaties in het dorp van toen en hoe ze er op dit moment uit zien. Ook boden zijn enkele stukken te koop aan. Er was veel belangstelling vanuit het publiek voor hetgeen zij lieten zien en vertelden over het dorp.
 

 

Sinds deze streekmarkt hebben wij onze eigen ranjakoe. De vorige streekmarkt mochten kinderen een naam bedenken voor onze koe en Kayleigh Huisman uit Middenmeer bedacht de naam: “Ella”. En Ella geeft heerlijke groene “giebelranja”.

Voor de kinderen is er iedere keer een marktspeurtocht, die deze keer alles te maken had met het thema Oldeberkoop toen en nu. Er stonden vijftien spreekwoorden op papier en in ieder spreekwoord miste een woordje, die terug te vinden was op de streekmarkt. De slimmeriken konden de spreekwoorden meteen invullen. Weet u ze nog?

De appel valt niet ver van de boom.
Boontje komt om zijn loontje.
Beter een half ei dan een lege dop.
De morgenstond heeft goud in de mond.
Dat is mosterd na de maaltijd.
Er zijn geen rozen zonder doornen.
Als er één schaap over de dam is, volgen er meer.
In het veen kijkt men niet op een turfje.
De vis wordt duur betaald.
Men vangt meer vliegen met honing dan met stroop.
Kruimeltjes zijn ook brood.
Wat de boer niet kent dat vreet hij niet.
Vele handen maken licht werk.
Wie wat bewaart die heeft wat.
Als de kat van huis is dansen de muizen.

Ook kwamen we er achter dat sommige standhouders verborgen talenten bezitten. Hilleke Timmer die een deel van de kramen van Kaasboerderij De Stelp bemant, wisselende de kaasverkoop wel op een hele sfeervolle manier af.... Het werd door zowel het publiek als de standhouders erg gewaardeerd. Hilleke bedankt!

Wist u trouwens dat twee van onze standhouders genomineerd waren voor de Held van de Fryske Smaak? Zowel Kaasboerderij De Stelp als de schapenkaas van Groot Kabel wisten door te dringen tot de laatste vier. Uiteindelijk werd Kaasboerderij De Gelder uitgeroepen tot Held van de Fryske Smaak, hun Tynjetaler kaas gaat in oktober Friesland vertegenwoordigen bij de landelijke verkiezing van De Held van Smaak die in de Week van de Smaak gehouden wordt in de Stad van de Smaak: Groningen.

Een aantal standhouders zullen aanstaande zaterdag 9 juli aanwezig zijn op de Griene Fair bij Serviceflat Oranjewoud in Heerenveen. De volgende streekmarkt is op zaterdag 6 augustus en heeft als thema Culinaire Kunst. De streekmarkt valt samen met de kunst- en kijkroute Open Stal die gedurende vier weken in Oldeberkoop gehouden wordt.

 

Friese Streekmarkt trekt wederom veel publiek!

Zaterdag 4 juni was er wederom een Friese Streekmarkt in het centrum van Oldeberkoop. De zomerse temperaturen weerhielden het publiek er niet van om hun boodschappen op de streekmarkt te komen doen.

Het thema van de tweede streekmarkt was Het Eerste Zomerfruit. Bij Bessenboerderij Allardsoog waren heerlijke aardbeien en kersen te verkrijgen. Deze vonden gretig aftrek onder het publiek.

Uiteraard was de Berkoper Brinkbrok weer volop verkrijgbaar. De koeken hebben er enkele dagen voor de streekmarkt nog een zusje bij gekregen: De Juttermuf! Een overheerlijke muffin,gebakken door Fubro, gemaakt van Juttersmeel en gevuld met appel en kaneel. Esmée van der Gun van Kaasboerderij De Stelp bedacht de naam, Klarekijk verzorgde een mooie verpakking en zo was Oldeberkoop weer een nieuwe koek rijker.

De organisatie kan terugkijken op een geslaagde streekmarkt. De volgende streekmarkt wordt gehouden op zaterdag 2 juli van 10:00 – 16:00 uur in het centrum van Oldeberkoop. Het thema van de volgende markt is Oldeberkoop toen en nu. Het dorpsarchief van Oldeberkoop zal die dag aanwezig zijn om u e.e.a. te vertellen en te laten zien over de geschiedenis van Oldeberkoop.

 

 
Oldeberkoop heeft eigen koek!

Sinds 7 mei 2011 heeft Oldeberkoop zijn eigen koek! Op de eerste Friese Streekmarkt van dit seizoen werden de eerste exemplaren overhandigd aan de familie Dekker uit Oldeberkoop. Jarenlang hebben zij de bakkerij in het dorp gerund. De koek heeft de naam Berkoper Brinkbrok gekregen en is door de firma Fubro gemaakt van zogenaamd Brinkmeel.

Nadat de markt officieel was geopend met een verhaal over het Stellingwerver woord Negosie door Sietske Bloemhoff en de Berkoper Brinkbrok was overhandigd aan de familie Dekker ging de eerste markt van start. Het was gelijk al gezellig druk. Mensen kwamen van heinde en ver, maar uiteraard ook uit eigen dorp, om in Oldeberkoop hun boodschappen te doen op de markt. Er was een groot aanbod aan diverse strookproducten. En ook de kinderen konden zich prima vermaken door een kleurplaat te kleuren, de marktspeurtocht te doen of ranja te melken uit de ranjakoe.

Kortom voor elk wat wils! De organisatie kan dan ook terugkijken op een geslaagde eerste markt van dit seizoen. De volgende streekmarkt wordt gehouden op zaterdag 4 juni van 10:00 – 16:00 uur in het centrum van Oldeberkoop.

 


Familie Dekker uit Oldeberkoop neemt de eerste Berkoper Brinkbrokken in ontvangst.


Persbericht Grijpsvogel 10-05-2011
 
Persbericht Griffioen 18-05-2011
 
Nieuwsbrief mei 2011
 
Terugblik van de streekmarkten welke gehouden zijn in 2010, klik hier.