Verslag van de streekmarkten gehouden in 2012

Alweer de laatste van het seizoen...
 

Zaterdag 6 oktober werd alweer de laatste Friese Streekmarkt van dit seizoen gehouden. Voor het eerst in drie seizoenen begon een marktdag met regen. Maar al snel werd het droog en wisten de bezoekers ook hun weg weer naar Oldeberkoop te vinden, niet alleen uit de regio maar ook van heinde en ver, ieder met zijn of haar eigen bedoelingen. Voor de reguliere boodschappen of gewoon gezellig een dagje uit met familie.

Deze keer viel de markt in De Week van de Smaak. De standhouders hadden er dan ook alles aan gedaan om het publiek op diverse lekkere hapjes te trakteren. Zo was er hartige taart, smeerkaasrolletjes, aardappelhapjes en warme bisschopswijn. Adri Ooms was aanwezig om het blad “Mijn Smaak” onder de aandacht te brengen. Dit magazine, een culinaire reis door de Friese Wouden, kon tegen gereduceerd tarief worden aangeschaft, waarmee men meteen kans maakte op een dinercheque van restaurant Het Ambacht uit Heerenveen.

De organisatie en standhouders kunnen terugkijken op een zeer geslaagd derde seizoen van de Friese Streekmarkt, waarin toch weer meer mensen naar Oldeberkoop zijn gekomen, het aantal standhouders wederom is uitgebreid, met daarbij enkele bijzondere zoals de broodoven van Brandhof Bijzonder Brood en Beeldend Oldeberkoop. We kunnen dan ook niet anders concluderen dat de Friese Streekmarkt ook in 2013 een vervolg gaat krijgen. In ieder geval op de eerste zaterdagen van de maanden mei t/m oktober. En wellicht worden er nog wat extra activiteiten ondernomen, maar daar zullen we u volgend jaar zo spoedig mogelijk over informeren.

Voor wie niet tot 2013 kan wachten, een aantal standhouders zullen aanwezig zijn op de Kerstmarkt in Oldeberkoop, welke zal worden gehouden op zaterdag 15 december van 14:00 – 19:00 uur in het centrum van het dorp.
 

 
Hoge temperaturen op Vakantiestreekmarkt


Zaterdag 18 augustus werd in Oldeberkoop een extra Vakantiestreekmarkt gehouden. De warme zomerdag weerhield niet alle mensen ervan om een bezoekje te brengen aan de Friese Streekmarkt.

Maar niet alleen het weer zorgde voor een hoge temperatuur. Brandhof Bijzonder Brood stookte het vuur al vroeg op, zodat er weer volop heerlijke broden te verkrijgen waren. Niels van Bakken met Niels bakte heerlijke verse vruchtenrondo’s. George Zeldenrust had de rookton op de juiste temperatuur en leverde zeer smakelijke vis af, zoals zalm, forel en makreel.

En Carolina Verhoeven hield weckspreekuur. Zelf liet ze van alles zien over het inmaken en wecken van diverse soorten groenten en fruit. Maar mensen konden ook bij haar terecht met al hun vragen over het inmaken en wecken.

De volgende Friese Streekmarkt vindt plaats op 1 september. De markt wordt gehouden van 10:00 – 16:00 uur in het centrum van Oldeberkoop. U kunt uw auto gratis parkeren op de nabijgelegen Doevekaampe op loopafstand van de markt.

Vakantiesfeer op Friese Streekmarkt

Zaterdag 4 augustus was er weer een Friese Streekmarkt in Oldeberkoop. Vanwege de verwachtte drukte en de extra standhouders was de doorgaande weg afgesloten, zodat er ook enkele kramen op de Oosterwoldseweg geplaatst waren. En druk werd het! Al vroeg waren er veel mensen op de been.
De ambachtelijke ovens van Brandhof Bijzonder Brood hadden over belangstelling niet te klagen, mensen stonden in de rij voor een heerlijke versgebakken witte, meergranen of krentenbol. Bij Kaasboerderij De Stelp en Bessenboerderij Allardsoog kon men terecht voor lekker zacht zomerfruit zoals aardbeien, kersen, blauwe- en rode bessen.
Carolina Verhoeven was druk in de weer met het gebruik van bloemen en kruiden in de keuken. Op open vuur pruttelde een grote pan met Balsamico.
Het was genoeglijk vertoeven op het terras onder het genot van een kopje koffie, een pannenkoek, een heerlijke vruchtenrondo of een lekkere kop soep en de zang van Cora Homma uit Steggerda.

Kortom het was weer een dag volop kijken, proeven, kopen en genieten! Voor wie het gemist heeft de volgende streekmarkt is al op 18 augustus! In verband met de vakantie wordt er een extra streekmarkt georganiseerd, deze wordt ook van 10:00 – 16:00 uur gehouden in het centrum van het dorp. Wederom zal de weg afgesloten zijn waardoor wij u een breed scala van producten aan kunnen bieden.
 

Weer veel lekkernijen op Friese Streekmarkt

De zomer is begonnen en dat was ook te merken op de Friese Streekmarkt. Het was heerlijk zomers weer, dus het werd al snel gezellig druk op de markt. Er was veel belangstelling voor de verse vruchtenrondo’s, de kersen en de aardbeien. Ook diverse soorten kaas, waaronder bijzondere soorten zoals de mozarella van de Waterbuffelfarm uit Oldemarkt en de verse schapenkaas van Groot Kabel uit Kollumerpomp vonden hun weg naar de klant. De sfeer werd ‘s middags extra verhoogd door enkele optredens van de plaatselijke gitaarclub De Capodastro’s.

De volgende Friese Streekmarkt vindt plaats op 4 augustus van 10:00 – 16:00 uur in het centrum van Oldeberkoop.
 

Nieuwe smaken op Friese Streekmarkt

Afgelopen zaterdag was de Friese Streekmarkt weer in Oldeberkoop. De temperaturen waren een beetje aan de frisse kant voor de tijd van het jaar, maar er waren toch weer flink wat mensen die een bezoekje brachten aan de markt.

De versgebakken koeken met appel of aardbeien vonden gretig aftrek. Versbereid op de markt en in circa twintig minuten afgebakken in de oven  Ze konden genuttigd worden op het smaakplein, maar men kon ze ook in een doosje meenemen naar huis.

Ook was er veel belangstelling voor de hartige taartjes van Princepie. Aangepast aan het seizoen was er speciaal één met asperge, ham en ei. Naast deze nieuwe standhouders was er weer een uitgebreid aanbod van aardappelen, kaas, meel, honing, groente, vlees, zuivel, fruit en vis. Waren er prachtige bloemstukken en bijzondere viltfiguren. En voor de inwendige mens pannenkoeken, ijs, aspergesoep en koffie!

De volgende streekmarkt vindt plaats op zaterdag 7 juli van 10:00 – 16:00 uur op het pleintje in het centrum van het dorp.

Eerste Friese Streekmarkt in 2012

Zaterdag 5 mei vond in Oldeberkoop de eerste Friese Streekmarkt plaats. Het is het derde seizoen dat dit evenement gedurende de zomer georganiseerd wordt. En de bezoekers wisten Oldeberkoop meteen al weer te vinden. Het was al snel gezellig druk op de markt. Er was veel te proeven en te bekijken. Het was te koud voor het boerenijs van IJsboerderij De Saks, maar in plaats daarvan verkocht de familie Homma overheerlijke aspergesoep die op het smaakplein genuttigd kon worden.

West 65 stond er met prachtige bloemstukken met vaste planten en ook voor de producten van De Waterbuffelfarm was veel belangstelling. Bij de kraam van de Stellingwerver Schrieversronte kon men onder andere terecht voor het begin dit jaar verschenen boek van Johan Veenstra: Mit et waeter veur de dokter. De gerookte vis vond gretig aftrek en Hilleke Timmer zorgde voor een muzikale noot.

Wilt u dit een volgende keer niet missen? De volgende Friese Streekmarkt vindt plaats op 2 juni aanstaande van 10:00 – 16:00 uur op het pleintje in het centrum van Oldeberkoop. Een aantal standhouders zullen op 26 mei aanwezig zijn op de Feanmarkt. Deze wordt van 10:00 – 16:00 uur gehouden bij MFC De Spil op het Schoterplein (Skoatterwâld) in Heerenveen.
 

 

 

Terugblik van de streekmarkten welke gehouden zijn in 2011, klik hier
Terugblik van de streekmarkten welke gehouden zijn in 2010, klik hier.